Eiwitkwaliteit

Eiwitkwaliteit

De kwaliteit van eiwitten is gedeeltelijk gebaseerd op het aminozuur leucine. Leucine is erg belangrijk omdat het de zogenaamde trigger is voor het stimuleren van mTOR, wat vervolgens nieuwe spiergroei stimuleert. 

Wei-eiwit bevat aanzienlijk meer leucine dan ander voedsel. Hot Fit Energy-eiwitten leveren ongeveer 3,13g tot 3,28g leucine per scoop (30 gram eiwit) bij een inname van slechts 113 tot 114 kcal. Ter vergelijking: om dezelfde hoeveelheid leucine uit bruine rijst te halen, zou je ongeveer 1555 kcal moeten consumeren voor 36 gram eiwit. Voor kip heb je ongeveer 213 kcal nodig om 40 gram eiwit, en daarmee 3 gram leucine, binnen te krijgen.

Over het algemeen bevatten dierlijke eiwitbronnen, zoals wei-eiwit, meer leucine per calorie dan plantaardige eiwitbronnen. Dit verschil verdwijnt echter vrijwel volledig bij het gebruik van veganistische eiwitpoeders, zoals soja-, erwten- en bruine rijstisolaten, die ook rond de 3 gram leucine leveren voor minder dan 200 kcal.


Leucine is niet de enige factor die van belang is voor de eiwitkwaliteit. Want hoewel leucine altijd de nieuwe spiergroei stimuleert, heb je nog steeds de andere 8 essentiële aminozuren nodig om daadwerkelijk nieuwe spieren op te bouwen. Voor essentiële aminozuren gebruiken we iets dat de DIAA-score wordt genoemd; hoe hoger het DIAA-getal, hoe meer essentiële aminozuren er in die eiwitbron zitten. Opnieuw kun je zien dat zuivel- en dierlijke eiwitten bovenaan staan, maar een zeer belangrijk voorbehoud is dat deze informatie allemaal verwijst naar eiwitten die geïsoleerd worden gegeten. In de echte wereld combineren mensen verschillende voedingsmiddelen en krijgen ze bijna gegarandeerd voldoende leucine en voldoende essentiële aminozuren door simpelweg genoeg totale dagelijkse eiwitinname binnen te krijgen. Dit is iets waar ik persoonlijk iets minder op let zolang de dagelijkse eiwitinname voldoende is. Genoeg Hot Fit Energy eiwit scoops nemen dus!

Veganistische sporters moeten echter iets strategischer te werk gaan door zich te richten op het hogere einde van de eiwitbereiken en/of een hoogwaardig eiwitpoeder met veel leucine aan te vullen, de zogenaamde veganistische whey, die erwteneiwit en bruine rijst eiwit combineert om een vergelijkbaar aminozuurprofiel als whey-eiwit te bieden. Hot Fit Energy is een nieuw bedrijf en bezig met de ontwikkeling van nieuwe producten waaronder vegan eiwitpoeder!

 

 

 bronnen:

  • https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28382889/ 
  • https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28534027/

 

 

 

 

Disclaimer: Hot Fit Energy is geen arts of medisch professional. Raadpleeg altijd een arts voordat u met een trainingsprogramma begint. Het gebruik van deze informatie is geheel op eigen risico. Hot Fit Energy aanvaardt geen enkele aansprakelijkheid voor directe of indirecte verliezen of schade die kunnen voortvloeien uit het gebruik van de informatie in deze blog, waaronder, maar niet beperkt tot, economische schade, letsel, ziekte of overlijden.

Terug naar blog